2023 m. sausio 16 d., pirmadienis

KAIP SUKONSTRUOTI AUKŠTĄ PASTATĄ, KAD JIS NENUGRIŪTŲ?

 Grupė PU „Saulės zuikučiai“, 5-6 m.

PU mokytoja Nida Šaparnienė

Minint Sausio 13 su vaikais vyko pokalbiai apie 1991 įvykius Lietuvoje. Klausėme kaip žmonės saugojo ir ginė įvairius pastatus Vilniuje, stebėjome gražiausius Nepriklausomos Lietuvos vaizdus, kurių metu vaikai atkreipė dėmesį į Televizijos bokštą. Kilo diskusija apie jo aukštį, dydį, kas projektavo pastatą, kas jį pastatė, kaip jis nenugriūna toks aukštas ir plonas.

Problema. Paaiškėjo, kad Vilniuje yra buvę dauguma vaikų, tačiau Televizijos bokšto tikrovėje nėra matę. Diskutuojant pokalbis pakrypo, kad tokį bokštą mes galime pabandyti pastatyti grupėje. Tik kaip padaryti, kad jis stovėtų ir nenugriūtų, bent 1 minutę.

Eiga. Bendradarbiaudami komandose ir padėdami vienas kitam planšetėse tyrinėjome kaip atrodo Televizijos bokštas iš arti, iš kokių dalių jis sujungtas. Nusibraižėme brėžinius, skaičiavome aukštus, juos pažymėjome sutartiniais ženklais. Statybai vieni rinkosi ir suko popieriaus lakštus, juos sutvirtino su lipnia plėvele ir klijais. Kiti konstravo iš popierinių rankšluosčių, tualetinio popieriaus ritinėlių. Prireikė ir popierinių lėkščių. Taip grupėje iškilo net keturi televizijos bokštai su gynybinėmis sienomis ir Lietuvos trispalvėmis.

Išvada. Vaikai įsitikino, kad norint pastatyti aukščiausią bokštą, reikia padaryti tvirtą pagrindą, dedant nuo didesnių detalių iki mažesnių, ir mažiausių. Bokšto aukštis nepriklauso tik nuo detalių skaičiaus. Garsiai svarstydami, kaip sužinoti statinių aukštį, visus bokštus dėjo vieną šalia kito – nuo aukščiausio iki žemiausio, taip sužinodami, kuri komanda pastatė aukščiausią bokštą. Labiausiai vaikus nudžiugino tai, kad nors ir bokštai gavosi kreivi, tačiau nenugriuvo nei vienas.