2021 m. gegužės 28 d., penktadienis

,,MUILIUKO DIENA“

4-5 m. vaikai

VS specialistė Agafija Kartenienė

Probleminiai klausimai: Ar palietus daiktą, pasisveikinus žmogus pasidalina mikrobais? Kaip pašalinti daugumą bakterijų ant rankų ir sumažinti sergamumą?

Priemonės: SMART lenta, filmukas ‚Brokoliukas ir braškytė“, prožektorius, rankų milteliai, įvairūs daiktai.

Eiga: Su vaikais vyko diskusija ar galima palietus daiktus ant jų palikti mikrobus, kaip per nešvarias rankas plinta įvairios ligos, kaip teisingai plauti rankas. Kad galėtume atsakyti į iškeltus probleminius klausimus, žiūrėjome filmuką, kurio tikslas pastebėti kas atsitinka jei rankos nenuplaunamos teisingai su muilu, o tik pakišamos po vandeniu. Atlikome eksperimentą, kurio metu sveikinomės rankas išsitepę pudra. Pasisveikinus rankas apšvietėme prožektoriumi, kuris parodė, kad sveikinantis neplautomis rankomis mikrobais žmogus pasidalina. Eksperimentą pratęsėme prausykloje, kur vieni vaikai pudrą nuo rankų nuplovė su muilu, kiti rankas pakišo tik po šiltu vandeniu. Abiejų komandų rankas vėl apšvietėme prožektoriumi, rezultatas stulbinantis. Ant švariai su muilu ir teisingais rankų plovimo judesiais nuplautos rankos nešvietė, tuo tarpu rankos kurios buvo tik sušlapintos vandeniu-apšvietė mikrobus.

Išvada: atliktas eksperimentas parodė, kad liečiant įvairius daiktus aplinkoje, ar pasisveikinant rankomis, žmogus mikrobais pasidalina. Rankos nuplautos su muilu ir taisyklingais rankų plovimo judesiais gali pašalinti daugumą bakterijų ir sumažinti sergamumą.