2021 m. rugpjūčio 22 d., sekmadienis

„Spalvos aplink mus“

Ikimokyklinio ugdymo „Žiogelių“ grupė vaikai (3-4 m.)

Auklėtoja Nijolė Skukauskienė

 Spalvos - tas mažytis gyvenimiškas džiaugsmas.  Gražiausias ir spalvingiausias metų laikas yra vasara. Ji mus džiugina žiedais, spalvomis ir gražiomis akimirkomis. Nenuostabu kad norisi įamžinti šį nuostabų metų laiką. Mes kartu su vaikais džiaugėmės žaliuojančia pieva, medžiais, žydinčiomis gėlėmis, tiesiog nerūpestingai leidžiame šiltas vasaros dienas.
                  Tikslas – Pastebėti aplinkoje esančias spalvas, jas įvardinti, rūšiuoti surinktą gamtinę medžiagą pagal spalvą, antspauduoti augalus ant audinio.

Priemonės: plastikiniai kibirėliai, kortelės su spalvotomis juostelėmis, balto audinio skiautės, lentelės arba storesnis kartonas, akmenys arba plaktukai.    

Pasivaikščiojimo metu vaikai stebėjo lopšelio-darželio teritorijos aplinką. Jie ne tik noriai apžiūrinėjo „Smalsutės“ sodelyje augančius vaismedžius, vaiskrūmius ir kitus augalus, bet ir skanavo prinokusias uogas, daržoves. Paruošiau vaikams korteles spalvų rūšiavimui. Prisirinkę į kibirėlius įvairių augalėlių, vaikai dėliojo juos ant kortelių prie atitinkamos spalvos. Trūkstamos spalvos ėjo ieškoti, čia jiems pagelbėjo draugai. Spalvų įvairovė sužavėjo vaikus, todėl nusprendėme juos įamžinti audinyje. Vaikai ant stalo pasidėjo faneros ar kartono gabalą, uždegė jį audiniu, išdėliojo patinkančius augalus, uždengė juos kita audinio skiaute. Paėmę plaktuką ar akmenį į rankas smogė augalams visa jėga. Ant audinio liko augalų antspaudai bei iš jų gautos spalvos.  Kiek džiaugsmo suteikė vaikams gautas rezultatas. Dviejų vienodų darbų nebuvo – gamta pateikė spalvų įvairovę.

-        Ateina piktas debesis, – pažiūrėjęs į dangų, sunerimo Adukas.

-        Pažiūrėkit kiek daug juodų uogų, - pastebėjo Markas.

-        Čia serbentai, jie labai skanūs, - pasakė Toma.

-        Vynuogės dar žalios, -  nusiminė Adutė.

-        Kokios gražios raudonos gėlės, - pamačiusi sušuko Karina.

-        Pažiūrėkit pas mane jau matosi, - darydama augalų antspaudus džiaugėsi Amelija.

-        Plaktuku geriau kalti, - konstatavo Modestas.

-        Reikia smarkiai šerti, - visiems paaiškino Kamilė.