2021 m. gruodžio 8 d., trečiadienis

DUONYTĖ ANT MŪSŲ STALO

 Ikimokyklinio ugdymo „Drugelių“ grupės vaikai (3 m.) 

IU mokytojos: Ina Švelnienė, Edita Miškūnienė 

Problema: Visi grupės ugdytiniai labai mėgsta valgyti duonytę. Ji gardi net viena. Vaikai vardina kokią duonytę labiausiai mėgsta. Vieniems patinka juoda, kitiems balta. Paklausus vaikų kaip duonytė atsiranda ant mūsų stalo, visi vieningai atsakė, kad iš parduotuvės.

Tikslas – Supažindinti vaikus kaip kepama duona.

Priemonės: Kvietiniai miltai, ruginiai miltai, sausos mielės, druska, cukrus, medus, vanduo, aliejus, sviestas, kiaušinis, vanduo, duonos kepimo krosnelė.

Kepėme dviejų rūšių – baltą ir juodą. Pirmiausia vaikai patys „užrašė“ receptą- iškarpė produktų paveikslėlius, juos priklijavo duonos recepte. Atidžiai stebėjo, kad visi recepte produktai būtų įdėti į kepimo indą. Su auklėtojų, pagalba matavo ir svėrė produktus. Patys, savarankiškai pylė produktus į indą. Lygino skirtingų rūšių miltus ir įvardino kuo jie skiriasi. Sužinojo, kad iš baltų miltų galima iškepti „šviesią“ duonytę, o iš tamsių miltų – „juodą“. Vaikai susidomėję stebėjo, kaip kepimo krosnelė pati maišo visus sudėtus produktus. „Miltai šoka“ – susižavėjęs pakomentavo Leonas. Sunkiausia buvo sulaukti kada gi ta duonelė iškeps. Ragaudami duoną, vaikai nusprendė, kad pačių kepta duonelė pati gardžiausia, nesvarbu balta ji ar juoda.