2023 m. gegužės 22 d., pirmadienis

„KAIP IR KUO MARGINO KIAUŠINIUS ANKSČIAU?“

 Ikimokyklinio ugdymo „Žiogelių“ grupės 5-6 metų vaikai.

Ikimokyklinio ugdymo mokytoja Nijolė Skukauskienė.

Margutis nuo seno laikomas gyvybės, derlingo pavasario ir sočių metų simbolis. Senovėje margučių spalvos turėjo ypatingą prasmę. Kiaušinius dailiai išmargindavo natūraliomis priemonėmis.

Prieš Velykas kalbant apie kiaušinių marginimą vaikams iškilo klausimas „Kaip anksčiau žmonės margino kiaušinius?“. Toma papasakojo vaikams kaip namuose su visa šeima margino kiaušinius žolelėmis. Kalbėjomės, diskutavome, aiškinomės, ieškojome natūralių dažymo priemonių.

Priemonės - kietai virti balti kiaušiniai, 3 stiklainiai 0,5 litro, arbatinukas su vandeniu, svogūnų lukštai, špinatai, ciberžolė. bičių vaškas, indelis (kurį būtų galima nuolat kaitinti ant silpnos ugnies) žvakės, į medinį kotelį įtvirtinta metalinė adatėlė su galvute.

Eiga. Į vieną pusės litro stiklainį dėjome geltonojo svogūno lukštų, į kitą -  ciberžoles, į trečią -  špinatus. Kiekviename stiklainyje esančias žoleles užplikėme karštu vandeniu, sudėjome baltus virtus kiaušinius. Sekančią dieną patikrinome kokią spalvą kiaušiniai įgavo. Kiaušinis įdėtas į svogūnų lukštus nusidažė tamsiai oranžine spalva, į ciberžoles - geltona. O kiaušiniai įdėti į špinatus, atrodė labiau purvini negu kad žalsvi. Kiaušinių marginimą vašku išbandėme dalyvaudami edukacinėje veikloje. Indelyje uždėtame ant mažytės ugnies ištirpinome bičių vašką ir laikėme jį, kad neatvėstų. Smeigtuko galvutę mirkėme ištirpintame vaške ir taškavome ant kietai išvirto kiaušinio. Kai vaškas sustingo, kiaušinį dėjome į pasirinktos spalvos dažus. Išėmę vašką nugramdėme.

Priėjome išvados:

·         natūraliai dažyti margučiai  ne visada būna tokios spalvos kaip tikėjomės, bet visada tikrai gražūs;

·         kiaušinis įdėtas į stiklainį su špinatais nenusidažė tikriausiai dėl to, kad mažai įdėjome špinatų lapų;

·         marginant kiaušinius vašku reikia daugiau laiko ir taškuoti reikia greitai, kol vaškas nesustingo.