2021 m. birželio 24 d., ketvirtadienis

KAIP NUDAŽYTI VILNĄ?

 Tikslas - pasigaminti dažų ir nudažyti vilną

Priemonės: skirtingo ilgio krepinio popieriaus juostelės, kolbos, vanduo, vilna.

          Adelė papasakojo, kad su mama namuose vėlė vilnos rutuliukus ir gamino karolius. Vaikai susidomėjo jos pasakojimu ir patys panoro išbandyti tokią veiklą. Jiems buvo pasiūlyta spalvotos ir nedažytos vilnos sruogos. Visi rinkosi spalvotą vilną, bandė ją velti. Iš nuveltų kamuoliukų sukūrėme bendrą paveikslą. Vaikai kalbėjo: „Nespalvota vilna negraži...“, „Ar nėra oranžinės? Man patinka tokia spalva...“.     Vaikams kilo klausimas: kaip būtų galima nudažyti baltą vilną?

        Buvo pasiūlyta pasigaminti dažų iš krepinio popieriaus. Vaikams kerpant juostelę, jos gavosi skirtingo ilgio. Jie ėmė jas lyginti: kuri ilgesnė, kuri trumpesnė. Į  kolbas pripylėme šilto vandens ir į vieną sumerkėme trumpą juostelę, į kitą – ilgesnę. Vaikai stebėjo, kaip nusidažo kolbose vanduo. Kai popierius išbluko, jį išėmėme ir palyginome nudažyto vandens spalvos intensyvumą. Vaikai padarė išvadą, kad ten, kur mirko  ilgesnė juostelė, vanduo tapo ryškesnis, nei ten, kur buvo trumpesnė juostelė.

        Į spalvotą vandenį sudėjome vilnos sruogas ir stebėjome, kaip jos keičiasi. Kai sruogos nusidažė, palyginome, iš kurios kolbos išimta vilna ryškiau nusidažė.

         Eksperimento pabaigoje padarėme išvadą: galima patiems pasigaminti dažų; kuo daugiau naudosime spalvoto krepinio popieriaus, tuo ryškiau nusidažys vilna.