2021 m. birželio 13 d., sekmadienis

Mano šeima

Ikimokyklinio ugdymo „Žiogelių“ grupė vaikai (3-4 m.)
Auklėtoja Nijolė Skukauskienė

Amerikiečių filosofas ir rašytojas George Santayana yra pasakęs, kad šeima – vienas gamtos šedevrų. Tą gamtos šedevrą sudaro : mama, tėtis, vaikai, brolis, sesė, seneliai, senelės. Artimiausi žmonės esantys šalia mūsų. Daugumai žmonių šeima – saugumo ir laimės vieta. Tai ypač aktualu, kai vaikas auga ir šeima jam suteikia saugią aplinką, kurioje jis gali kurti, žaisti, bendrauti. Artėjant tarptautiniai šeimos dienai nutarėme pasikalbėti su vaikais apie šeimą, jos vertybes.
Tikslas - kurdami koliažą „Mano šeima” kirpdami, klijuodami, spalvindami lavinsis akies ir rankos koordinaciją, smulkiuosius pirštų raumenis; skaičiuos kiek šeimos narių gyvena kartu; pasakys kiekvieno šeimos nario vardą.
Koliažą papildys įvairiais piešiniais pagal sumanymą (pvz. saulė, žolė. gėlės ir kt).
Priemonės: popieriaus lapai su nupieštais namais, kortelės su žmonių veidais, žirklės, klijai, spalvoti pieštukai, logo kaladėlės.

Paruošėme vaikams popieriaus lapus su nupieštais namais ir korteles su žmonių veidais. Pirmiausia kartu aptarėme kas tai yra šeima ir kas ją sudaro. Kiekvienas savarankiškai išsirinko jam patikusi paveikslėlį su namu. Vaikai rinkosi kortelėse paveikslėlius, atitinkančius jų šeimos narius, kirpo jas ir klijavo į pasirinktą
namo langelį. Vyresnieji vaikai turėjo nupiešti trūkstamas veido dalis. Vėliau įvardino šeimos narių vardus, juos spalvino. Sekančią dieną vaikai skaičiavo, kiek žmonių sudaro jų šeimą. Kad būtų lengviau, prie kiekvieno piešinyje užpildyto langelio dėjo lego kaladėles. Po to iš jų statė bokštą, rikiavo juos į eilę, skaičiavo, lygino kuris didžiausias, o kuris mažiausias.

- Mano bokštelis didžiausias. – pastebėjo Markas.
- Daug vienodų namelių, - sustačiusios bokštelius į eilę, konstatavo Dorotėja su Kornelija.
- Mano toks pat kaip Amelijos, - pasakė Gabija.