2024 m. kovo 7 d., ketvirtadienis

Pastatykim ledo pilį

Grupė “Boružiukai” ( 4-5 m.)

 IU mokytojos L. Lašienė, D. Šarkauskienė

Situacija: dalyvaudami Lietuvos Ikimokyklinukų žiemos olimpiadoje, „Boružiukų” grupės vaikai ir mokytojos priėmė iššūkį - veikloje pritaikyti STEAM matematiką.

Tikslas: skatinti vaikus  eksperimentuojant aiškintis ledo tvirtumo, svorio ypatybes ir pastatyti pilį.

Priemonės: mediniai šaukštai, skirtingo dydžio kartono gabalai, medžio šakelės, plyta, lenta, skaitmuo 5, ledo „kaladėlės”, du vienodo dydžio plastikiniai dubenys.

Atlikta veikla:

Klausimas vaikams: iš ko padaryti ledo „kaladėles”? - nesukėlė didelių svarstymų.

·         “Reikia sušaldyti vandenį”- pasiūlė Ąžuolas.

Vandenį šaldėme vienkartinėse stiklinėse, kad būtų vienodos „kaladėlės”. Sušalusias „kaladėles” nusprendėme pasverti, kad įsitikintume, jog jos vienodo dydžio. Lauke naudodami plytą ir medinę lentelę vaikai sukonstravo svarstykles. Į kiekvieną vonelę suskaičiavę sudėjo po 5 ledo „kaladėles”. Lygindami įsitikino, jog abi vonelės išlaiko pusiausvyrą – „kaladėlės” sveria vienodai. Statydami ledo pilį - dėdami ledo gabaliukus vieną ant kito vaikai pastebėjo, kad jie slysta ir nukrenta. Tam, kad pilis negriūtų, tarp ledo „kaladėlių” eilių dėjo kartono lakštus. Pilį pavyko pastatyti.

Problemos sprendimas:

Prieš statant statinį į lauką atsinešėme vienkartines stiklines, kuriose buvo užšaldytas vanduo. Bet kaip išimti ledo gabaliukus iš stiklinių? Vaikai ėmėsi skirtingų problemos sprendimo būdų: vieni  ledukus išėmė plėšdami popierių nuo stiklinės, kiti - metė  jas į žemę. Nuo smūgio ledas atšoko nuo popieriaus ir „kaladėlė“ lengvai išsiėmė; dar kiti apvertę stiklines mediniais šaukštais tukseno į dugną, ledas iškrito; dar kiti - dvi stiklines daužė vieną į kitą ir ledą pavyko išimti.

Išvada: Naudodami ledo „kaladėles“ vaikai pastatė pilį. Kad statinys negriūtų, tarp ledo „kaladėlių“ eilių reikia dėti kartoną, o į aukštį kaladėles dėti mažėjančia tvarka.

 Vaikų mintys:

Vilius: „Ledas kietas, jis sudūžta tik kai stipriai daužiu“.
Eva: „5 mėlynos ledo kaladėlės ir 5 raudonos sveria vienodai”.
Ąžuolas: “Vaikai, nelieskit, nes gali nuslysti siena, ledas slidus “.