2024 m. kovo 25 d., pirmadienis

Skambantys tyrinėjimai

„Boružiukų“ grupė (4-5m.)
IU mokytoja D. Šarkauskienė, meninio ugdymo mokytoja I. Šablinskienė

Situacija : Keli berniukai grupėje ant stalo žaidė su ledų pagaliukais: statė „šulinį“, „pilį“. Bežaidžiant Vilius  pagaliuką padėjo ant stalo krašto ir viena ranka prilaikydamas, kita jį užkliudė. Nuskambėjo labai keistas garsas, patraukęs visų vaikų dėmesį. Vaikams pasidarė smalsu- kodėl kyla toks garsas?

Tikslas: Naudojant  įvairius medinius pagaliukus, skatinti vaikus atrasti garso skambėjimo priežastį ir būdus, ugdyti muzikinį jautrumą, išgaunant garso vibraciją, tempą, ritmą.

Priemonės: mediniai įvairaus storio ir ilgio pagaliukai, kaladėlės, QR pateiktys.

Veiklos:  Naudodamiesi QR kodu, žiūrėjome pateiktis „Garso bangos“, „10 stipriausių garsų pasaulyje“, „Vibracija“ ir aptarėme garso atsiradimo priežastis. Išbandėme įvairius garso išgavimo būdus: grojome vienu trumpu ,vienu ilgesniu pagaliuku ;grojome storu, plonesniu ir plonu pagaliukais; grojome po vieną ir su daug pagaliukų. Išbandėme grojimą. belsdami į įvairius paviršius: stalą, grindis, metalines stalo kojas, savo kūną . Beldėme stipriai ,lengvai, tyliai, garsiai; kūrėme grojimo tempą ir ritmą.

Klausydami gyvos gitaros muzikos, naudodami guašą ir pagaliukus, kūrėme spalvotą ritmą.

Vaikų mintys:

Eva: Garsas tai yra oro judėjimas.

Nojus: Aha, bet oras turi labai greit judėti.

Emilija: Mes nematom, kaip juda oras, tik mūsų ausytės girdi.

Ąžuolas: Klausykit, kaip skamba kai beldžiu į stalo koją.

Hubertas: Galima ir į savo koją groti, bet garsas taip gerai nesigirdi.

Vaikų pasiekimai: Sužinojo, kad garsas sklinda „bangomis“, kad garsą skleidžia vienas su kitu besiliečiantys daiktai. Tyrinėjo garso išgavimo būdus, kūrė muzikos ritmą, tempą, išgaudami aukštus, žemus garsus. Vaikai veikloje skaičiavo, grupavo, lygino, naudojo matematines sąvokas. Eksperimentuodami, tyrinėdami vaikai bendravo tarpusavyje, dalinosi atradimais ir patirtimi.