2024 m. kovo 3 d., sekmadienis

Ar gali atsirasti stiklinėje pūga?

IU „Bitučių“ grupė, 5 m.

IU mokytoja Daiva Steponavičiūtė

Tikslas -  atliekant eksperimentą „Pūga stiklinėje“ išsiaiškinti, kaip atsiranda pūga.

Priemonės: stiklinės, baltas ir mėlynas guašas, vanduo, vaikiškas aliejus, šnypščiančios tabletės.

Eksperimento eiga: į stiklinę pilti aliejaus, paliekant 1,5 cm iki viršaus. Atskirame inde sumaišyti baltus dažus su šaukštu vandens. Dažus su vandeniu reikia sumaišyti. Dažus supilti į stiklinę su aliejumi. Sulaužyti šnypšiančią tabletę į kelias dalis ir po vieną gabalėlį mesti į stiklinę su skysčiais.

Rezultato aiškinimas: įmetus šnypšiančią tabletę ji nugrimzta į dugną ir pradeda tirpti. Tirpstant susidaro dujos,  kurios susimaišiusios su baltais ir mėlynais dažais kyla į viršų. Dujos pasiekusios paviršių išsisklaido, o baltas vanduo leidžiasi žemyn. Toks baltų ir mėlynų dažų judėjimas atrodo, kaip maži burbuliukai, kurie primena sniego pūgą.

Vaikų mintys:

Gabrielis:  „Dažai dugne, jie nekyla“

Nojus: „Pažiūrėkit matau kaip kyla burbuliukai“

Liepa: „Aš matau daug baltų burbuliukų jau, pažiūrėkit greičiau!“

Patricija: „Burbuliukų atsirado dar daugiau kai įmečiau šnypščiančią tabletę“

Pasiekimų vertinimas: Vaikai ruošėsi eksperimentui bendraudami ir bendradarbiaudami, tarėsi, kiek kokių priemonių ir medžiagų  reikia, atsargiai elgėsi su priemonėmis, atidžiai stebėjo procesą ir aptarė rezultatus. Vaikai sužinojo kodėl įpylus į aliejų, nudažytą vandenį baltai ir mėlynai jis nusėdo į dugną ir kodėl įmetus tabletę ji sukėlė „Pūgą“.