2020 m. spalio 9 d., penktadienis

,,DUONOS KELIAS PAS MUS ANT STALO”

 2020-10-05 iki 2020-10-09

Ikimokyklinio ugdymo ,,Lašiukų” grupės vaikai ( 4-5m.)

Auklėtojos: Viktorija Liachovičiūtė, Karolina Kepenytė-Ragauskienė.

 Vaikams valgant valgykloje  Simas paklausė: - ,,O kaip atsiranda duona?”, Emiliui pasakius, kad duoną perkame parduotuvėje, Gabrielius pasakė, kad reikia traktoriaus! O Kamilė pridūrė: - ,,Reikia ir didžiulo kombaino!”. Prasidėjus vaikų diskusijai, aiškinomės kokį kelią ,,nukeliauja” duona, kol atsiranda ant mūsų stalo. Žiūrėdami vaizdines medžiagas, tyrinėdami kviečių ir rugių grūdelius, juos lygindami, sužinojome iš kokių miltų gali būti kepama duona.

 Nusprendėme patys išsikepti duonelę, tačiau kitokią - saldžią. Ruošiant duonos tešlą, nusprendėme eksperimentuoti ir į ją įdėti bananus, tai vaikams leido sužinoti, kad duona gali būti ne tik juoda, pagardinta su daržovėmis ar sėklomis, bet ir saldi, tačiau be cukraus. Maišydami bananų duonos tešlą, vaikai skaičiavo kiek reikia šaukštų miltų, pjaustė bananus, skaičiavo jų riekeles. Kepdami duoną, vaikai išsiaiškino, kad norint jog kepinys būtų pūstas, reikia įdėti stebuklingų miltelių (kepimo miltelių), kurių dėka mūsų kepiniai būna dideli kaip ,,debesys” – pavadino Kotryna.

 Veiklų metu vaikai patys bandė piešti savo duonos kepaliukus, juos kirpo, darė jiems krepšelius. Verdami siūlus krepšeliams, lavino smulkiąją motoriką.  Apžiūrėdami popierinius draugų duonos kepaliukus, vardindami pasirinktas spalvas, vaikai išsivaizdavo kokio skonio galėtų būti kito draugo duona.  Žaidžiant žaidimą ,,Duonos kepaliukas ant draugo nugaros”, vaikai dar kartą įtvirtino duonos atsiradimo žingsnius.

 Vaikų mintys po duonos paruošimo:

,,Daug darbo su duona”  - pasakė Jokūbas.

,,Nebus miltų, nebus duonos” – suprato Patricija.

,,Svarbiausia grūdai” – padarė išvadą Gabrielius.