2021 m. vasario 3 d., trečiadienis

„Sniego senį nulipdžiau“

 

Ikimokyklinio ugdymo „Drugelių“ grupės vaikai (2 m.) 

IU mokytoja:  Ina Švelnienė

     Statyti sniego senius – įprastas žiemos užsiėmimas, kuris smagus ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Todėl vieną  žiemiškai gražią, tinkamą besmegeniams lipdyti dieną, pakvietėme visus į kiemą kurti „Senių besmegenių šalį“. Vaikai statė sniego pilis, lipdė sniego besmegenių šeimynas ir sniego kiškius, vieną sniego senį net paguldė pogulio ant žemės, o išdykėlį besmegeniuką net aukštyn kojom pastatė. Visus statinius gražiai papuošė, šiltai aprengė ir sutarė kitą dieną užsiėmimą pratęsti, bet kitą dieną sniegas nebelipo. Ką daryti?

Problema. Iš kokių medžiagų, be tikro sniego, galima pasigaminti senį besmegenį?

Priemonės: sniegas, guašas, vanduo, purkštukai, krakmolas, skutimosi putos, plastilinas, antrinės žaliavos, baltas ir spalvotas popierius.

Kiekvieną dieną paruošdavau priemones vis kitokio besmegenio gamybai, o vaikams belikdavo jį sukurti. Jie kasryt su nekantrumu bėgdavo patikrinti, kokios naujos priemonės jų laukia. Vaikai besmegenius lipdė iš pirktinio ir naminio plastilino, iš krakmolo ir skutimosi putų, iš tikro sniego, atsinešto iš lauko į grupę, aplikavo spalvotu popieriumi ir vata, piešė guašu ant sniego ir ant popieriaus.

Vaikams labiausiai patiko lipdyti iš krakmolo, nes jo tekstūra maloni liesti ir skaniai kvepia, o netikėčiausias, daugiausiai emocijų sukėlęs, besmegenio lipdymas grupėje iš tikro sniego.

Jokūbas: „Reikia laukan, negalima čia“. (Apie lipdymą iš tikro sniego grupėje)

Tomas: „Negera, šalta“.

Beata: „Kvepia sniegas“.

Joris: „Gera lipdyti“.

Tomas: „Žiema balta“.

Išvada. Besmegenių gamybai galima panaudoti įvairias, aplinkoje esančias, priemones.