2022 m. birželio 19 d., sekmadienis

„Rutuliukų lenktynės“

Ikimokyklinio ugdymo „Boružiukų“ grupės vaikai  5 m.

Ikimokyklinio ugdymo mokytoja Laimutė Lašienė

Situacija. Grupėje keli vaikai  lipdė iš plastilino.

Du berniukai kočiojo rutuliukus ir rideno juos vienas kitam. Rutuliukai krito ant grindų, kiti vaikai eidami ant jų  užlipo. Keletas vaikų irgi norėjo lipdyti, bet pasigirdo komentarai.

* „Grupėje per mažai vietos, eikim į lauką“ – Dominykas 

* „O gal geriau į stadioną? Ten dar daugiau vietos, tada galėsim visi tilpti“ – Elijus

Tikslas - nulipdyti kiekvienam po 3 skirtingo dydžio rutuliukus ir metant juos į tolį įsitikinti, kuris rutuliukas nukris toliausiai.

Priemonės: plastilinas, spalvotos plunksnos, matavimo ruletė, flomasteriai, užduoties lapai.

Nuėję į stadioną, vaikai nulipdė po tris plastilino rutuliukus: mažą, didesnį ir didelį. Į juos įsmeigė po plunksną – „čia bus kaip strėlės“ – sako Adomas. 

Kiekvienas turėjo po užduoties lapą, kuriame prieš mesdami rutuliukus spėjo ir užrašė skaičius nuo 1 iki 3 – kuris rutuliukas nukris toliausiai ir bus 1, kuris 2, o kuris nukris arčiausiai ir bus 3? Dauguma vaikų spėjo, kad toliausiai nukris didžiausias rutuliukas ir prie jo rašė skaitmenį 1, o prie mažiausio 3. Numetę rutuliukus, matavo atstumą ir su mokytojos pagalba vaikai išsiaiškino – arčiausiai nukrito mažiausias kamuoliukas 150 cm, toliau – didesnis 481cm, toliausiai pats didžiausias kamuoliukas 680 cm. „Jis tikras sportininkas pirmūnas“ – pakomentavo Tijus. Po rutuliukų metimo vaikai užduočių lape vėl piešė rutuliukus, juos sunumeravo.

Įsivertinimas. Tie vaikai, kuriems pavyko atspėti rutuliuko nukritimo atstumą, užduočių lape uždėjo atspaudą „Puiku“. Kiti  „Ačiū, kad stengeisi“.

Išvada.

Didžiausi plastilino rutuliukai nukrito toliausiai, mažiausi – arčiausiai.

Dauguma vaikų atspėjo kuris rutuliukas nukris toliausiai ir bus pirmas.