2022 m. balandžio 22 d., penktadienis

MANO MARGUTIS

Ikimokyklinio ugdymo „Bitučių“ grupės 3-4 m. vaikai

Ikimokyklinio ugdymo mokytoja Inga Čičinskienė

Priemonės: Virti kiaušiniai, popierinės servetėlės, įvairių spalvų krepinio popieriaus juostelės, gumytės, pipetės, vanduo.

Tikslas: Suteikti žinių apie kiaušinių marginimo būdus bei praktiškai pritaikyti įgytą patirtį marginant kiaušinius.

Eiga: Laukdami gražiausios pavasario šventės, labai ruošiamės. Pokalbiai vis sukosi apie šv. Velykas, jų papročius ir tradicijas, Velykų Bobutę ir jos dovanas. Kaip išmanydami marginome kiaušinius, žinoma popierinius.

Patricija: O Velykų Bobutė atneš irgi popierinius kiaušinius?

Ši mintis paskatino su trimečiais kiaušinius nudažyti popieriumi. Pirmiausia pažiūrėjome video įrašus, kaip dažomi kiaušiniai. Vaikų patirtis, dažant kiaušinius labai maža ir jie mažai, ką pamena. Vaikai suprato, kad reikalingas spalvotas vanduo.

Bandėme įvairų popierių kišti į vandenį ir stebėti kas vyksta. Vandenį nudažė krepinis popierius. Buvo nuspręsta kiaušinius dažyti popieriumi, kuris „tempiasi“. Kiaušinius marginome būdu, kuris nereikalauja jokių įgūdžių, daug papildomų priemonių, o sukurti raštai unikalūs ir dekoratyvūs.
Vaikai per praktinę-pažintinę veiklą, margindami kiaušinius, įgijo patirties, tobulino pažinimo, komunikavimo, kūrybingumo įgūdžius.

Šis kiaušinių marginimo būdas tiek vaikams, tiek tėvams sukėlė daug teigiamų emocijų, atradimo ir pažinimo džiaugsmą bei daug neišdildomų įspūdžių. Kiekvienas vaikas džiaugėsi greitu veiklos rezultatu ir margučių grožiu. Visi tėveliai klausė, kaip vaikai dažė kiaušinius. Ir liko nustebę tokiu paprastu marginimo būdu ir puikiu rezultatu.